Maketa Potočnikove vesoljske postaje

Bivalno kolo, strojnica in observatorij

Avtor Simon Zajc, zasnovano na skicah Hermana Potočnika - Noordunga


V Centru Noordung v Vitanju je kot del stalne razstave o Hermanu Potočniku - Noordung od septembra 2019 na ogled največja maketa Potočnikove vesoljske postaje, ki je približno 1,6-krat večja od tukaj predstavljene prve različice ter izdelana po istem načrtu in postopku. Vabljeni k obisku Centra Noordung in ogledu Potočnikove zamisli v treh dimenzijah.

Prva maketa Potočnikove vesoljske postaje

Izdelava prve makete tridelne Potočnikove vesoljske postaje v merilu 1:144 zaradi zahtevnih oblik glavnih delov in mnogih podrobnosti gotovo predstavlja poseben izziv za vsakega modelarja. Ker pa gre za prvo maketo vesoljske postaje, ki jo zaradi njenega vpliva na razvoj astronavtike upravičeno imenujemo za klasično vesoljsko postajo, bo trud vsakogar, ki jo bo izdelal, poplačan s prikazom Potočnikove vizionarske zamisli v treh dimenzijah.

Na fotografiji predstavljena maketa je izdelana v približno tretjino manjšem merilu (1:233) kot kažejo načrti. Pri izdelavi je v veliko pomoč tudi knjiga Problem vožnje po vesolju, ki je v slovenskem prevodu dosegljiva v mnogih knjižnicah, saj vsebuje podrobne skice in ilustracije, ki jih je narisal Potočnik sam (koristne so predvsem skice in ilustracije št. 84, 88, 89, 90, 91, 93 in 94). Izdelava makete zaradi zahtevnih oblik glavnih delov in podrobnosti predstavlja poseben izziv vsakemu modelarju. Tu velja opozoriti na nove tehnologije, kot je 3D tiskanje, ki so lahko v veliko pomoč oz. sploh omogočajo izdelavo nekaterih posebej zapletenih delov makete (npr. stopnišča). Celotna maketa je bila po manjših delih izdelana z uporabo razmeroma enostavnega 3D tiskalnika TwoUp (samogradnja), ki je z ekstruzijo plastike sloj za slojem debeline 0,2 mm izdeloval kose, oblikovane po objavljenem načrtu z računalniškim programom (CAD). Maketa je tako izdelana iz plastike PLA (polilaktična kislina rastlinskega izvora), deli pa so bili med seboj zlepljeni s sekundnim lepilom. Za barvanje večjih površin so bile uporabljene barve v razpršilcu ter običajne modelarske barve za nanašanje s čopičem. Gotovo je vsaj nekatere dele makete, če že ne vso, mogoče izdelati tudi na drugačen način, na primer z oblikovanjem lesa na stružnici.

Avtor dovoljuje uporabo načrta za namen izdelave makete v nekomercialne namene, ne dovoljuje pa reprodukcije načrta brez pisnega dovoljenja kjerkoli, v kakršnikoli obliki in na kakršenkoli način.Objavljeno: 26.12.2014

Dopolnjeno: 15.10.2019