Herman Potočnik psevdonim Hermann Noordung

Pionir astronavtike slovenskega rodu

Pulj, 22. december 1892 - Dunaj, 27. avgust 1929

Herman Potočnik se je rodil v Pulju (današnja Hrvaška), njegova družina pa izvira iz Slovenije, natančneje iz Slovenj Gradca in Vitanja. Oče Jožef Potočnik se je rodil leta 1841 v Razboru pri Slovenj Gradcu in je služboval kot zdravnik in visok mornariški častnik v Avstro-Ogrski mornarici. Mati Minka se je rodila leta 1854 in je bila hči znanega trgovca z vinom Jožefa Kokošinka iz Maribora. Oče je 1894. leta umrl, zato se je mati s štirimi otroki preselila na njegov dom, tako da je Herman otroštvo in obdobje osnovnega šolanja preživel v Mariboru. Imel je brata Adolfa in Gustava, oba sta bila mornariška častnika, ter sestro Franci.

V Mariboru je Potočnik obiskoval osnovno šolo. Kasneje je odšel v vojaški šoli v Fischau in v Hranice (na Moravskem). Šolanje mu je najbrž omogočil stric Heinrich, ki je bil poveljnik. Od leta 1910 do 1913 je študiral na vojaški tehniški akademiji v Mödlingu pri Dunaju in postal inženirijski poročnik.

Že naslednje leto je moral v 1. svetovno vojno, kot strokovnjak za mostovne in železniške gradnje je deloval v Galiciji, Srbiji, Bosni, na soški fronti in naposled ob Piavi. Ker je zbolel za jetiko, so ga leta 1919 upokojili s stotniškim činom. Tedaj se je na Dunaju lotil študija strojništva, leta 1922 je absolviral, tri leta kasneje postal inženir - specialist za raketno tehniko. Naslednja štiri leta, ki so mu še preostala do smrti, je preživel na Dunaju in se je popolnoma posvetil načrtovanju prodora v vesolje.

Pri 36 letih je na Dunaju umrl zaradi pljučnice, tam so ga tudi pokopali. Osmrtnica, ki ni omenjala njegovega dela o vesoljski tehnologiji, je bila objavljena v mariborskem časopisu. Po njem se imenujeta ulici v Ljubljani in Gradcu.

Vira: Sto slovenskih znanstvenikov, Problem vožnje po vesolju

Objavljeno: 2006